فلسفه علم و علم دینی با تاکید بر آیات مرتبط قرآن

ارزیابی و موضع‌گیری عالمانه در قبال ایده علم دینی مترتب بر فهم معنا و رویکردهای علم دینی و دلایل موافقان و مخالفان است. از این رو پرسش تحقیق در مورد محل نزاع در علم دینی است. رویکرد غالب بر این جستار فلسفی، از نوع فلسفه‌های مضاف و درجه دوم (فلسفه علم) است. به عبارت رساتر برای فهم بهتر، نقد و تحلیل علم دینی شایسته است به وجود‌شناسی علم دینی (اثبات موضوع علوم‌دینی) معرفت‌شناسی علم‌دینی (بررسی فرآورده‌های علوم‌دینی) و روش‌شناسی علم دینی (بررسی فرآیند شکل‌گیری علم دینی) از منظر مدعیان آن توجه شود. هدف این اثر فهم، نقد و تحلیل ادعا و دلیل مدعیان و مخالفان علم دینی است.

سبک زندگی اجتماعی با تاکید بر آیات قرآن

این تحقیق درصدد است سبک زندگی را از منظر دین اسلام مورد توجه قرار دهد. هر دینی بر اساس آموزه‌های دیدگاهی خود، پیروان خود را به زندگی کردن به سبک و شیوه‌ای متناسب با جهان‌بینی مورد نظر خود ترغیب می‌کند. سبک زندگی بر اساس جهان‌بینی دینی را می‌توان «سبک زندگی دینی» نامید. در این تحقیق برای به دست آوردن نظریه زمینه‌ای سبک زندگی به ظاهر آیات قرآن و روایات مرتبط و به تفسیر ایات برای تایید و مستند کردن آن (سنجش اعتبار و پایایی نتایج) مراجعه می‌شود.

تاریخ در قرآن

محتوای تعدادی از آیات قرآن کریم به توصیف و روایت وقایع اجتماعی گذشته نسبت به زمان ما متمرکز است. این آیات حاوی کلیدواژه‌های اجتماعی و تاریخی، توصیف وقایع تاریخی اقوام و پیامبران گذشته، وقایع اجتماعی زمان ظهور اسلام (از بعثت تا وفات پیامبر)، و حاوی جواب سؤالها و مسائلی است که در فلسفه نظری تاریخ مورد بحث و بررسی قرار می‌گیرد. افزون بر بحث و بررسی این چهار موضوع تاریخی در قرآن، می‌توان ویژگی‌های بیانی و نگارشی آیات تاریخی قرآن را (تاریخنگاری قرآن) از مجموعه آیات تاریخی قرآن استخراج، استنباط و در یک بخش مستقل تدوین کرد. بنابر این تفسیر (موضوعی) آیات تاریخی قرآن در ۳ بخش تنظیم خواهد شد.

زن در قرآن

امروزه در نتیجه تحولات شگرف اجتماعی و فرهنگی که در جوامع انسانی به وقوع پیوسته، «زن» از یک موضوع یا مسئله صرف فراتر رفته و به عنوان یک حوزه مطالعاتی گسترده مطرح شده است که مکاتب فکری گوناگون با آبشخورهای فلسفی مختلف در آن با یکدیگر نزاع دارند. از سوی دیگر، قرآن کریم، اصلی‌ترین و اصیل‌ترین منبع فهم دین است که در هیچ حوزه‌ای از حوزه‌های معرفت دینی، بی‌نیاز از مراجعه به آن و تفکّر و تدبّر در آیات آن نیستیم و با توجه به نگاه همه‌جانبه قرآن کریم به ابعاد دنیوی و اخروی و فردی و اجتماعی زندگی زنان، می‌توان حوزه مطالعات قرآنی و اسلامی زنان را از حوزه‌های غنی و پردامنه معرفت دینی قلمداد کرد.

نظریه اجتماعی ارتباط در قرآن

تحقیق حاضر مبتنی بر این پیش‌فرض است که راه برون‌رفت از مسائل و مشکلات علوم سکولار، نظریه‌پردازی و تولید علم کارآمد براساس نظریه‌های ساخته و پرداخته شده از متون دینی و هماهنگ با جهان‌بینی و فرهنگ جامعه است. در راستای پیش‌فرض یاد شده این سؤال مطرح می‌شود که چه نظریه‌ای را می‌توان براساس مبنا یا مبانی شناخت جامعه در قرآن، ساخته و پرداخته کرد که اساس تبیین‌های اجتماعی باشد؟

اشتراک در RSS - گروه جامعه‌شناسی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه
گروه جامعه‌شناسی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه | سامانه بازنمای دستاوردهای قرآنی

خطا

وب سایت با یک خطای غیر منتظره مواجه شد. لطفا بعدا دوباره تلاش کنید.